Uncategorized

Az a bizonyos nulladik óra

Mai témámnak egy kis könnyedség képpen választottam egy film elemzést. Most, hogy itt a szünet, és az összes, az a 3-4 barátom akivel általánosságban leélem az életem mind az idegesítő rokonokkal falatozik, vagy mint a normális emberek, tölti szabadban az időt, nekem felszabadultak a napjaim, úgyhogy mi mást csinálnék, mint blogolnék?

Tudni illik, hogy film-függő vagyok. Vagy a moziban, vagy a laptop előtt töltöm napjaim nagy részét. És rájöttem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. (Nem az otthon-ülős részére gondolok, hanem arra, hogy valamilyen média, vagy filmmel kapcsolatos állásban látom a boldogságom a jövőre nézve.)

Visszatérve a lényegre, mai filmemnek a Nulladik óra azaz a Breakfast Club című filmet választottam. Nagy rajongója vagyok a régi filmeknek. Annyira más a hangulatuk, és az egész nézőkre gyakorolt hatásuk, hogy legtöbb esetben engem jobban meg tudnak fogni, mint a mai filmek. Persze ez típustól is függ. Na, a Breakfast Club is pontosan ilyen.

A történet 1985-ben játszódik, amikor ugyanis 5 fiatal gimnazistának be kell mennie egy szombat reggelen az iskolába, büntetés miatt. El tudjuk képzelni milyen nagy élmény lehet szombat reggel ismét bent ülni, pár idegennel, akiket nem biztos, hogy szívlelünk. De hát Allison, Andrew, John, Brian és Claire nem kapott más választást, mint hogy reggel 7-re bemenjenek a Shermer gimnáziumba.

A gonosz igazgató feladatul adja nekik, hogy a büntetés végére egy esszét írjanak arról, hogy ők kiknek is gondolják magukat.
Annak ellenére, hogy nem mindegyik gyerek lázadó természetű a csapatból, mégis megtagadják ennek a feladatnak az elvégzését. Központi témája az egész filmnek, hogy a tinédzserek mekkora nyomás alatt próbálnak megfelelni mindenkinek, és habár sokszor nagyképűnek tűnnek, vagy tiszteletlennek, titkon ők is csak emberek, akik életük egyik legnehezebb időszakán mennek keresztül, próbálják megtalálni önmagukat, de emellett beleilleszkedni azokba a társadalmi elvárásokba is, amikbe az évek során ütköznek. A szereplők pontosan ezeket a fajta típusokat mutatják be. A karakterek mind ismerik egymást látásból, tudják egymásról hogy ki-kicsoda, csupán egyszer sem beszéltek még egymással életük során. Hogy miért? mert mind az öten teljesen más környezetből jöttek. Azok a klikkek, ahova tartoznak egymással ellentétben állnak. Ez a sztereotípia, ez az elvárás, hogy sosem beszélhetsz mással, aki nem a te klikkedbe tartozik, rengeteg helyen még ma is megfigyelhető, és számomra elszomorító.   Viszont pozitívumként említve, a  legjobb az egészben számomra, hogy nem egy szuper depresszív történet veszi körül ezeket a fiatalokat, hanem sokszor van benne poén, irónia, az a tipikus flegma visszaszólás, és konfliktus, amit legtöbbet átélünk ilyenkor. A történet vége egy kicsit lezáratnak számomra, de mégis meghagyja azt a nézői szabadságérzetet, hogy mi képzeljük oda, mi történik utána a diákokkal, miután hazamennek a büntetésből. Vajon beszélnek majd egymással ezután a közös “kaland” után? Ez a büntetés lehetőséget adott arra, hogy jobban megismerjék egymást, kicsit belelássanak azok életébe, akik egy teljesen más helyzetben, vagy baráti körben élik mindennapjaikat az iskolában. És ezek által kicsit magukat is jobban megismerik.

A szereplők:

Andrew

Ac.jpg

Andrew, aki az iskola ásza. Talán nem kell nagyon részletesen bemutatni, hiszen (saját tapasztalattal is megerősítve) minden iskolában vannak nagymenők, akik a sporttal váltak híressé, és különösebben semmi máshoz nem értenek ezen kívül, csak a kisebbek, vagy gyengébbek megalázáshoz. A különbség azonban az, hogy Andrew habár nagymenő, és magabiztosnak tűnő karakter, szörnyű nagy nyomás nehezedik rá a szülei által. Minden porcikájával próbál neki megfelelni, ez azonban annyira kimeríti és stresszhelyzetbe taszítja őt, hogy már öngyilkossággal is próbálkozott. A karakter talán nem annyira kiemelkedő, és különleges, mint a többiek, azonban ő általa is egy súlyos problémát próbált a rendező bemutatni a tinédzserek körében.

Brian

Brian_Johnson.png

Brian az a diák az iskolában, aki csak a tanulásnak él. Szinte semmi más hobbija nincs, hazaérve már veszi is elő a könyveket, hogy új ismeretek szerezzen, és tökéletesen megtanulja az anyagot. Nem nagyon vannak barátai, lányokról pedig nem is mer álmodni sem. Csupán a fizika, matematika szakkor teszi őt boldoggá. Sajnos ő az a gyerek, akit a fent említett nagymenők szivatnak sokszor, és ő ezt mélyen hallgatva tűri. A szüleivel jó kapcsolatot ápol, azonban félő, hogy még ők is azt gondolják róla, hogy csak egy éretlen kisgyerek, és nem veszik őt komolyan. Az élete minden perce meg van határozva vagy ő által, vagy a szülei által. És habár kedves, és visszahúzódó karakter, a film vége felé kezdünk rájönni, hogy ő sincs megelégedve saját helyzetével, csupán nem nagyon tud rajta változtatni. Talán az ő fejlődése az egyik legszembetűnőbb változás az egész film alatt.

John

msg-132251201694.jpg

John a főszereplője a filmnek. Idősebbnek néz ki a többieknél, és talán tényleg az is. Lázadó, kemény fiú, aki már férfiként viselkedik, mert az élet nem volt vele kegyes. Egy szívtelen, gonosz karakterként tűnik először, aki minden hétvégéjét büntetésben tölti. Az igazgatóval már ismeri egymást, habár a kapcsolat szörnyű közöttük. Fenyegetőzés, és zsarolás veszi őt körül mindenhol. A családi hátterét megtudva rájövünk, hogy nagyon nehéz körülmények között nőtt fel, ezért vált olyanná, amilyen. Próbál nem olyanná válni, mint az apja, olyan alkoholista, és gonosz családapává, de ez nehéz feladat. A hideg, és megközelíthetetlen karakterből, aki folyton csak ítélkezik, a történet végére egy nagyon is szerethető embert látunk.

Claire

11df56df72ef77c4d495de19245154cb.jpg

Claire az a lány, akire mindenki irigy, és egyszerűen nem lehet nem figyelni rá. Csodálatos gazdag életében úgy tűnik semmi probléma sincsen, és a legnagyobb gondja,  hogy választania kell melyik ezüst ékszert kérje születésnapjára, és karácsonyra. Az apuci pici lánya először csendes, néha hisztérikus hangulatban indít, azonban a történet előrehaladtával kezdjük megismerni az igazi énjét. Ekkor jövünk csak rá,hogy ez az egész egy álca, amit az iskolatársainak, és a szüleinek mutat. Ez a tisztelettudó, illedelmes, úrilány, aki mindig tökéletes, és pontos, csak részben igaz rá. Csendben tűri, ahogy mindenki dicsérje, és elvisel minden kritikát, amit kap. Azonban, mint kiderül utálja ezt a helyzetet. Tudja, hogy hálásnak kéne lennie, amiért ilyen élete lehet, de ő mégis csak azt a nyomást érzi, ami rá nehezedik. A film kezdetén kialakult konfliktus és feszült hangulat az idő elteltével átalakul egyfajta vonzalommá Johnnal, amit valószínűleg mindketten igyekeznek elfelejteni majd a büntetés végezetével.

Allison

msg-131051752334.jpg

Allison az egyik legnehezebben megérthető karakter. Mint kiderül, azért van egyáltalán büntetésben, mert nem volt jobb dolga, és gondolta beül szombat reggel az iskolába, hogy ne unatkozzon. A személyisége nagyon zárkózott, nincsenek barátai, de nem is akar szerezni azokat. Kényszeres hazudozó, és mégis képes a kemény igazságot az arcodba mondani. Nem nagyon szólal meg a történet elején, azonban a végére ő is kibújik abból a burokból, amiben az elején érkezett. Az ő hátteréről nem sokat tudunk meg, illetve arról a kicsiről, amit elmesél, kiderül, hogy hazugság. A büntetés végén ugyanúgy beül morcosan a rá váró autóba, mint amiben érkezett, de előtte Claire úgy dönt, segít neki, (ha akarja Allison, ha nem) kicsit átalakulni külsőleg, amivel talán rábírhatja arra, hogy közvetlenebb, és magabiztosabb legyen. Ez is azt mutatja, hogy Claire egy  nagyon segítőkész, és rendes lány, ezt Allison is elismeri végül.

Összességében már bánom, hogy ilyen sokáig halogattam ennek a filmnek a megtekintését, de őszintén szólva, mindig csak hesegettem ennek a gondolatát. Most már úgy érzem, többet tudok a világról, a velem egykorúakról, és kicsit nekem is segített megismerni magam. Hálás vagyok a rendezőnek, amiért megalkotta ezt a filmet, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s